Apurna Carmina - direktstrålande referens - Audio Concept Online Shop
Shopping Cart
Apurna Carmina

Apurna Carmina – direktstrålande referens

Innan helgen blev det inte tid att berätta mer om innehållet i de stora lådorna som anlände fredag morgon och som snudd på omvandlade Gunnar från rak-i-ryggen till att krokig ringa närmaste kiropraktor. Lite stretching så var han dock sig själv igen. För lådorna var verkligen extremt stora och tunga. 

Innehållet i lådorna var högtalarna Carmina och kommer från samma franska företag – Apurna som gjort elektroniken vi ofta använder bland referenserna inom solid state elektronik. Dessa dök upp för ett par år sedan i Munchen. Vi tyckte deras teknik och extrema byggkvalitet verkade intressant och inviterade dem till Stockholm. Efter provlyssning stod det klart att vi hittat elektronik utan riktig motsvarighet. Vi blev med Apurna och så har flera glada kunder blivit efter det. 
Ett år senare kom högtalarna. Fransmännen är definitivt innovativa och snabba. 
Det intressanta är Apurnas bakgrund där konstruktören Franck Borne i sin vanliga roll, sedan många år tillbaka driver ett företag inom “aviation”. Det handlar om specialistkompetens inom elektronik och framtagande av kritiska komponenter för flyget. Här är kraven givetvis de högsta tänkbara. Och tittar man in i en av deras förstärkare ser man att det handlar om precision och hantverk på en helt annan nivå. Erfarenheterna av elektroniken för flygindustrin användes i förstärkarna och resultatet är  – i en klass för sig.Franck blev riktigt biten och taggad av den uppskattning han fick för elektroniken och bestämde sig för att använda ytterligare erfarenheter inom samma område kring resonanskontroll och därmed utveckling av en matchande högtalare. Apurna visade Carmina i Munchen ett år senare och nu blev det tillfälle för oss att få hem ett par. Minnesbilden från deras (ej optimala) rum i Munchen var – extrem respons och rapphet. Och nu står de hos oss och är supercoola och långt från vad som tidigare skådats. Hifi bjuder emellanåt på väldigt trevliga överraskningar. 
I korthet så kan skönheterna beskrivas som 1.75 höga, ca 100 kg styck, känslighet på 93dB/1w/1m, 3 vägs passiva högtalare. Unikt för dem är en teknik Franck kallat CARS som handlar om resonanskontroll genom användning av kompositmaterial. Här utnyttjas elasticiteten i ett 30mm fler-lagers-kompositskal för att kontrollera resonanserna. Och resonanser är vad alla högtalartillverkare kämpar med att prova kontrollera. Det är essentiellt för återgivningen/slutresultatet och långt från enkelt att bemästra. Energin som skapas av elementens rörelse absorberas med CARS och eliminerar den skadliga effekt stående vågor annars har i högtalare. Frånvaron av resonanser och färgning i återgivningen är tydlig vid lyssning, då också energin och tydligheten i musiken tydligare framträder. 

Ovan är enbart en kortfattat berättelse om en tillverkare/produkt som med en specifik bakgrund är med på – som också många andra produkter inom hifi gör – att flytta gränserna för vad man kan uppleva i musiken. En förutsättning för att vi alla skall kunna njuta av musik på den här nivån är att det finns så många duktiga människor där ute – som faktiskt skapar produkterna som vi alla sedan kan ha stor musikalisk glädje av. En stor eloge till alla dem…..
För oss som håller på med olika högtalartekniker och tycker det är viktigt att presentera dem så att lösning på problematiska rum eller helt enkelt att hitta den teknik som passar en bäst – så får dessa tjäna som referens för vad direktstrålande högtalare kan erbjuda. 

Förutsättningslöst hoppas vi att många, när man i dessa speciella tider känner att det passar tar tillfället och upplever produkter på denna nivå och vad respektive tekniker kan erbjuda, direktstrålande, dipoler, rundstrålande, horn…..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

and tags, as close as possible to the opening tag. Creation Date: 01/18/2021 -->