Högt eller lågt rack?

KOMPONENTERNAS STABILITET I RACK ÄR VIKTIG!

Rörelse i rack/vertikala konstruktioner är intressant. Rack är ofta solitt byggda och den solida konstruktionen borgar för stabilitet. Vikten bidrar också till stabiliteten och låg resonansfrekvens. I vanliga fall så är den nedre delen tyngst och fast mot golvet. Uppåt rör det sig fritt med stor potentiell horisontell rörelse högst upp. För att överdriva – låt oss säga att det blev en jordbävning och du skulle se rörelsen i racket. Den horisontella rörelsefrekvensen relativt höjden på racket skulle visa att vid låg frekvens kommer toppen av ett högt rack att röra sig mer än ett lägre, vid högre frekvens kommer toppen att röra mer i ett lägre rack.

Rörelsefrekvensen är hursomhelst så låg så att även ett högt rack medför inga praktiska problem i vanliga rum vid lyssning. Dock är bättre att ha ett lägre rack då det måste till högre frekvens för att få det i svängning. Dessutom stör det inte ljudbilden.

En bra metod hursomhelst för att få något att stå stilla på ett underlag som rör sig är att objektet t.ex en skivspelare högst upp rör sig i motfas till underlaget. Ett smart sätt att åstadkomma detta är konkava skålar med en kula i under spelaren. Att välja fötter för hantering av lågfrekvent energi är också en bra ide.