Besök hos Technics i Japan

Resdags

Då är vi några stycken som är på väg till Japan för att besöka Technics. Trip’en börjar i Osaka, sedan Kyoto och Tokyo och jag hoppas kunna ge några glimtar av besöket. Så långt har jag hittat Lasse (Lasses Hifi) som satt och läste Japans historia. Verkar klokt! Han får bli reseledare…. 
Technics är en del av Panasonic, och med 400 000 anställda finns det muskler. Imponerande företag. Skall bli kul att se hur och vad de presenterar i sina anläggningar. Fokus för resan är Technics-delen av verksamheten.  Just nu, ca 5 timmars kaffedrickande på flygplatsen i Helsingfors att se framemot innan planet lyfter.

Tisdag

Jetlag’en har svalnat efter ett dygn. Osaka är en monsterstad. De fem milen väg bilen tog oss från flygplatsen och in till stan var på den ena sidan en konstant huskropp. Som legoklossar på varandra. På andra sidan tung industri. Vägen in var alla fem milen ett bygge en våning upp från markplan. Mycket stål och betong. Effektivt och imponerande!

osaka

osaka

Lite beroende på hur man räknar har staden med omnejd ca 15 mill invånare. Och det märks. När det inte fanns mer plats att bygga på i städerna, bygger man istället uppåt och på varandra. Kanske inte optimalt för människor att leva i, men ändå väldigt imponerande. Det fungera. Som besökande är det spännande och japanerna gör med sin ordning och reda, hjälpsamhet och positiva bemötande det till ett nöje. Tydligt är här en större vi-anda än jag-andan vi har utvecklad i vår del av världen. Kanske något vi borde studera lite närmare. Gillar Japan. Trots mängden folk fungerar samhället smidigt.
 
70% av Japan är berg, vilket gör att beboelig yta är resterande 30%, fördelat på ca 130 mill invånare. 
 
Tacksam att det finns någon hemma som klokt nog skickade med varma kläder. Första dagen var extremt kall. Vinden var verkligen iskall. Som gjort för en liten förkylning. Å andra sidan vågar man inte hosta här med överhängande risk for två veckor i karantän. 
Ännu har vi inte kommit till resans mål – en djupdykning i Technics produkter så vi har letat upp diverse shoppingområden och strosat runt.
 
P1030121

P1030121

Vi hittade en bra skivaffär, och ett jättekomplex med all tänkbar elektronik, spel typ griptång på Grönan – enbart den avdelningen på ca 1000 kvm – med mera. Som en Media Markt på extra starka anabola. Det fanns inslag av hifi där, men butiker i Skandinavien är att föredra – åtminstone om man vill undvika hjärnblödning och hjärtinfarkt – samtidigt. Larmet och skränet var öronbedövande. Antalet neonskyltar skulle kunna ljusa upp en mindre svensk stad.
 
osaka night

osaka night

 
Som stärkande inslag första kvällen åkte vi till ett typiskt mat och shoppingområde. Extremt många restauranger, tätt i tätt, alla inklämde på liten yta och enbart ett fåtal hade fått ok från nitiska inspektörer från våra breddgrader. Men vem bryr sig. Maten är spännande och väldigt god. Själv är jag hooked på streetfood och här finns massor. Vi hittade ett ställe, skumt är bara förnamnet, och konceptet var att man kunde dricka så mycket man ville till maten. Ett glas eller tio kostade det samma. Vi får se om de är kvar nästa gång vi kommer hit.. 
I morgon är det dags för besök hos Technics/Panasonic som har huvudkontor här i Osaka.
 
Onsdag
 
Påföljande dag är det besök vid huvudkontoret i Osaka. Ett imponerande komplex, samtidigt som utveckling och produktion finns på ett antal ställen i övrigt runt om i världen. Två byggnader är restaurerade till orginalutförande och gjort om till museum, där en spektakulär utställning visar Panasonics mycket omfattande produktion sedan starten 1918. Det som slår en är att de varit tidigt ute med ny teknik och att deras produkter finns att hitta i alla branscher. En milt uttryckt imponerande produktion och prestation. 
 
HC

HC

 
En likaså, om inte ännu viktigare del av Panasonics historia och nuvarande kraft är den innebörd grundaren Konosuke Matsushita’s liv och filosofi haft och fortfarande har på företagets kultur. Den andra delen av museet är vigd åt hans liv och gärning och mycket fokus finns på den filosofi och livsstil, som inte bara blev hans men en hörnsten i Panasonics kultur. Viktigt för honom var hur effektiv produktion framför allt och i ett större perspektiv skulle kunna leda till mer välstånd och en lyckligare befolkning, och en bättre värld. 
 
Hans tankar som inspirerades av både de i Japan härskande religionerna Shintoismen och Buddhismen delades kontinuerligt med alla anställda och länkade samman alla oavsett svårigheter längs vägen – vilket var många. Betydelsen av hans insikter på detta plan har säkerligen varit avgörande för företagets framgång. Numera finns hans filosofiska och livsåskådande tankar samlade i mycket intressanta böcker.  
 
Senare på dagen anlände vi till det i samma komplex närliggande Technics, där vi möttes av flaggviftande anställda, ett överväldigande och varmt mottagande.
 
Reception

Reception

 
Tillsammans med ledning och anställda förevisades nyheter och det fanns utrymme för synpunkter och önskemål kring existerande och nya produkter. Spännande och kanske lite ovanligt i Japansk sammanhang är att Technics VD är en kvinna, Michiko Ogawa som är den första kvinna i Japan som tagit sig till styrelsenivå i ett så omfattande företagskomplex som Panansonic. Förutom detta, vilket vi fick uppleva lite senare på kvällen, med tillhörande Sake-ceremoni är hon en av Japans mest uppskattande jazz-pianister/sångare med ett antal utgivna skivor. En av dessa förärades vi alla. Den blev försiktigt hemfraktad, 180g vinyl – och finns att lyssna till i butiken. 
 
Panasonic som återlanserade Technics 2014 hade för mycket att förlora på att göra något annat än ett spektakulärt arbete med Technics produkter, och följaktligen la de ner allt som behövdes för att produkterna skulle representera toppklass i de olika prissegmenten där de finns. R-serien som är deras high-end satsning är absolut toppklass och är en imponerande uppvisning av Technics förmågor. Skivspelaren SL-1000 räknas idag av många, inklusive undertecknade som den bästa skivspelaren i marknaden. Deras klassiska skivspelare tar mycket stora marknadsandelar och bidrar i större grad än de flesta andra till förnyat intresse och användning av vinyl. 
 
På fem år har de gjort en imponerande resa. Vad gäller vilka nyheter som kommer, får vi givetvis inget säga. 
 
— 
 
Senare på kvällen bjöds vi, med samma Japanska gästfrihet vi konstant mött på en super Japansk måltid, i en oas/trädgård mitt i Osaka. Två inslag, förutom maten var en tunna Sake som enligt traditionen med tunga hammare fick locket sönderslaget, och med en stor skopa  östes Sake i fyrkantiga träskålar rundhänt till oss alla. Lyckoönskningar om framgång för oss alla haglade. För egen del, som hade känt av en svag förkylning sedan avfärden från Stockholm hade Sake’n en utmärkt verkan. Nästa morgon kände jag inget av förkylningen vilket jag absolut tillskriver dryckens inneboende helande egenskaper…. Numera finns en flaska hemma där den även i matlagningen passar perfekt. Dessutom är Sake, i synnerhet serverad varm riktigt gott. 
 
Som avslutning och en överraskning för oss besökare spelade och sjöng Michiko Ogawa. Riktigt bra!
 
Torsdag 
 
Vi är nu framme vid torsdagen och generöst fick vi besöka, med en mycket trevlig och intressant berättande guide om Japan, om språk, lite historia och Kyoto som vi fick se innan Shinkansen tag oss från Kyoto till Tokyo. Det går undan och Shinkansen är ett separat järnvägsnät som binder samman större delar av Japan. Tågen kommer med några minuters mellanrum, stannar i relation till grindarna du går genom för att komma in på tåget med millimeterprecision, samt stannar i exakt två minuter. Fumlande med biljett eller undran över vilken vagn du skall in i kommer att ge dig extra tid på perrongen då tåget obönhörligen kör vidare efter dessa två minuter. Vi fick rådet att gå in i tåget med det samma det stannat och sedan börja fundera över sittplatser och annat. Bra råd!
 
kyoto

kyoto

 
Ca 60 mil och dryga två timmar senare var vi i Tokyo. Att anlända där ger lite “Bladerunner” vibbar. Det är en miljö helt annorlunda från vad vi är vana med. Extremt stort, mycket av allt, upplyst, massor av folk, ett gigantiskt byggverk. Det är galet stort. Från tåget åkte vi direkt till ny Japansk middag där som mer eller mindre alltid Sushi och Sashimi står på menyn. Med magnifik utsikt från restaurangen anande man Tokyos enorma omfattning. 
 
Tokyo

Tokyo

 
När det gäller maten så är fokus ofta på Sushi och Sashimi så har man inte ett öppet sinne för fisk-på-menyn kan det bli lite svårare vad gäller bjudmiddagar. Å andra sidan finns givetvis allt och maten är grym. Att kunna åka runt i Japan på en matresa vore säkert helt fantastiskt. En middag vi fick tidigare under veckan i Osaka var Teppanyaki, där maten tillagas framför dig på en stor stekyta, och eftersom Kobe med sitt unika kött inte ligger så långt från Osaka fick vi detta serverade. Köttbullar i all ära, men detta var en kött-upplevelse utöver det vanliga. Enkelt tillagat, enkla men goda tillbehör gjorde detta till en smakupplevelse som sent skall glömmas. 
 
Fredag  
 
Fredag var det buss igen och två timmar drygt från Tokyo, i riktning mot Fukushima ligger Utsunomiya där produktionen av t.ex Technics SL 1000 skivspelare sker. Återigen blev vi mött med flaggviftande och presenterades effektivt och ingående vad de gjorde vid anläggningen. Ifört, och detta var enda gången munskydd, hårnät, keps och labrock blev vi guidade runt mellan gångstråk och självkörande små bilar som levererade delar runt om i anläggningen. 
 
Här fanns en del specialmaskiner som vi inte fick fotografera och mycket annan teknisk avancerat utrustning givetvis för produktion och kontroll av allt som byggs. All produktion filmas, all sammanställning guidas av instruktioner på stora skärmar, allt är minutiöst planerad innan själva sammanställningen. Filmandet t.ex är inte för att övervaka personalen men för att kunna gå tillbaka och hitta fel om något begåtts och därmed förbättra inför fortsatt produktion. 
 
sl1000 parts

sl1000 parts

 
SL 1000 är ett specialbygge. Enbart två personer bygger alla spelare som finns därute. Hantverksskicklighet och rigorös kontroll gör dessa byggen verkligen unika. 
 
sl1000

sl1000

 
En annan intressant företeelse vid fabriken var den utbildning alla som arbetar där måste ta sig igenom, som också bestämmer relativt den nivå de olika tar sig till vilka arbetsuppgifter de passar bäst till och när de var mogna för olika nivåer. Denna typ av övningar är obligatoriska samt utbildning i säkerhet vid produktion mm. Sushilunch!
 
Tillbaka i Tokyo bjöds vi på mer Sushi, ett riktigt höjdarställe denna gång där vi även fick prova på att göra lite egen sushi under uppseende av Japansk sushikock för att förhindra allvarliga skärskador. 
 
Lördag 
 
Väl hemma igen funderar man över resan, och slås av de många intryck och den för oss annorlunda livsstil, arbetsmiljö och inställning vi mötte. Vi slås av den positiva välvilja, gästfrihet och positivitet alla mötte oss med. Förtaget Panasonic är extremt häftigt med allt vad de bidrar med i form av teknikutveckling och produkter, precis som grundaren Matsushita’s ideal – att företagandet är något som tjänar ett större syfte genom att bidra till samhällets välmående och positiva utveckling, snarare än kortsiktig girighet och utnyttjande. 
 
Jag gillar verkligen japanerna, Japan och det Japanska sättet. Tveklöst har samhället och medborgarna i det sina problem att dras med, men vad de gjort och gör är otroligt imponerande. Så som de har löst och löser problem de står inför, samlas, bygger, utvecklar och förbättrar bör kanske vara något vi också skall lära oss av. Med tanke på de svårigheter vi kan ana komma skall för vår värld i stort kommer det japanaska sättet att sannolikt vara ett av de segrande.
 
Som vår utmärkta guide i Kyoto ständigt återkom till när hon berättade var “you have to deal with it” sammanfattade det på ett utmärkt sätt det båda vad som kan förnimmas i det Japanska samt även i Matsushita’s filosofi – att när man står inför en motgång så hanterar man den, ensamt eller gemensamt, och går vidare mot nästa. Eller som titeln på en av hans skrifter “My journey’s path, one mountain after another”….
 
Ett stort tack till Technics/Panasonic för en fantastisk möjlighet att uppleva Japan, företaget och era produkter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.