Munchen mässan 24

Mässor

Munchen mässan 24

by | Jun 9, 2024 | Mässor | 0 comments

MÄSSAN

Som synes så är mässans omfattning milt uttryckt gedigen när man ser till byggnadernas storlek. Hifi i alla dess former under dessa tak och i vissa delar av byggnaderna är utställningarna på tre våningsplan. Tusentals produkter för ca 22000 besökare under fyra dagar. Så är du hifiintresserad – då är detta rätt ställe att vara på vad gäller världens olika hifimässor.

I år 550 utställare + några extra utanför mässområdet. Givetvis på tok för många för att rapportera om. Inte ens är det möjligt att hinna med alla på något vettigt sätt. Det får bli några av de man tycker är intressanta helt enkelt.

DSCF1448

MUNCHEN

Onsdag är det resdag. Mässan är från torsdag till söndag. Förmiddagsflyget på onsdag, från Stockholm till Munchen har blivit stället där branschfolket morsar på varandra den ena gången per år. Den andra är eventuellt om man möts under en mässa. Alla verkar ta samma plan. Bara trevligt givetvis.

Förutom att installera sig på hotellet, veckla ut kläderna så att man är någorlunda anständig inför mötet med producenterna, blir det att gå några kilometer, titta på folklivet, stan – och sedan inta det som – måsta jag erkänna – funnits där i minnet sedan förra gången, en avsevärd portion Schweinebraten mit Knödel und Sauerkraut. Maten är riktigt bra här. Och givetvis något som Munchen är väldigt bra på – Weissbier. Ovanpå det en Äpfelstrudel med glass så att hjärtrytmen stabiliserar sig.

Munchen myllrar av liv. Massor med folk, kul stämning och väldigt trevligt dag som kväll. Sannolikt an av de allra trevligaste städer man kan besöka i Europa.

Tillbaka på hotellet igen blir det förberedelse inför morgondagens alla besök. Det finns flera intressanta planerade men ett i synnerhet kommer att bli väldigt spännande och utöver det vanliga. Tror inte heller det varit presenterat i Sverige tidigare. Mer om det nedan.

DSCF1451

TRENDER

I år tyckte jag stämningen vad god och framför allt verkade de flesta ha tagit ett kliv “ner” – det var lugnare och mer sansad denna gång, vilket jag tyckte var mycket välkommet och ett sundhetstecken. Det finns givetvis extrema produkter och det är helt ok och med på att flytta gränserna framåt, men om det får en ihålig karaktär blir det istället negativt och absurd.

Ett exempel på klokare produktion, produktanpassning och mål som i realistisk mening passar vår/dagens marknad är företaget HifRose. Har på ett par år gått från “minsta” utställaren på mässan till en av de största. Har på kort tid också blivit trendsättare och måttstocken vad gäller gränssnitt/teknik som övriga behöver förhålla sig till. Gränsnittet är betydande för användning och upplevelse och här har andra tillverkare mycket att lära.

Specifikt kommer HifiRose med nya DAC’en RD160 någon gång under hösten. I den förenas riktigt bra teknik med förstklassigt interface samt ett markandsanpassat pris, vilket jag tror är en smart strategi och glädjande då många fler kan komma åt bra produkter.

DSCF1370
DSCF1371

VIKTEN AV MATCHNING

Mässljud leder alltid till olika kommentarer vilket är naturligt. Rummet, förutsättningarna, anläggningen, tiden och viljan att få det bra varierar starkt. Men när allt faller på plats kan det bli riktigt bra. I exemplen nedan levererade Cessaro en av de bästa presentationerna. Ett mäktigt ljud, fint balaserat med förträfflig elektronik och bra källa.

MBL är ett annat exempel som alltid levererar och imponerar. En egen division. Här är allt från samma leverantör, vilket kan vara smart då anpassning redan är perfekt. MBL visade den största setup’en, varierade mellan musik, föredrag och livespelningar vilket ger en långt mer professionell bild och betydande mervärde i relation till de många rum där musiken enbart spelar kontinuerligt, ofta utan engagemang från utställarna. Hos MBL var en huvudpunkt denna gång, det integrerade försteget/dac och streamerenheten C41 i Cadenza serien – vilket också styrde hela den stora Xtreme anläggningen. C41 (förste, dac och streamer) är en mycket välgjort produkt, har bra pris och som levererar på högsta nivå. Kan på ett utmärkt sätt kombineras med deras C21(stereosteg) eller med vilken som helst elektronik.

På andra sidan gatan, ett stenkast från mässlokalen ligger ett gigantiskt bilmuseum som enbart i sig är värt ett besök – för den bilintresserade. Denna gång hade nio utställare också rum här, vilket är befriande lugnt och med långt bättre förutsättningar för välljud än vad som är fallet i mässlokalerna. I ett av rummet fanns Omega Audio Concepts från Italien som hade ett av de absolut bästa ljudmässiga presentationerna på mässan. Jag har hört liknande från dem tidigare och när de får utrymme och möjlighet att ställa in perfekt, blir det verkligen magi, en större helhet i vilken musiken svävar fritt och allt känns närvarande och levande. De presenterade också nya integrerade monosteg som verkligen levererade.

 

DSCF1460
DSCF1378
DSCF1446
DSCF1444

EXTREM HIFI

Mest intressant är produkter som i allmänhet passar vår marknad. Vettig hifi helt enkelt. Gillar inte tendensen att företag skruvar upp storlek och pris utan att innehållet nödvändigtvis blir bättre, enbart för att få en bit av den ”kaka” som vissa marknader i välden representerar.

Å andra sidan så finns företag som enbart specialiserat sig på en del av marknaden, vilket man givetvis får respektera. Det får kosta och ha en hög prislapp men inriktningen har varit klar från början – bygg det bästa man förmår och hitta kunderna som har råd att betala för det. Lite som Koenigsegg för hifi, även om de är på en annan nivå – men åndå åt det hållet.

Hade nöjet att besöka företaget GÖBEL som har sin mycket fina fabrik ca 40 min bilresa från Munchen. Här är det ordning och reda. Det är en trevlig stämning och atmosfär och hela fabriken osar av kompromisslös kvalitet. Oliver Göbel som har en gedigen teknisk utbildning, har tillsammans med sin fru utvecklat verksamheten under ca 25 år. Har byggs kompromisslösa högtalare och kablar i syfte att erbjuda de som har råd med det, det allra bästa. Mycket av utveckling, testning osv sker också tillsammans med universitet/institutioner i Tyskland. Inget lämnas åt slumpen.

Lyssnade till flera av deras produkter. På bilderna syns Divin Majestic som är ungefär det största man kan tänka sig av direktstrålande/dynamiska högtalare. De är 226 höga och varje högtalare väger över 500kg. Rummet är stort och man sitter på behörigt avstånd. Närvaron och dynamiken är enorm, påtaglig, det är som att vara ute i storm, man känner energin fysiskt träffa en. Tillhörande elektronik etc kan man fundera på så att kombinationen passar en bäst. Känslan framför detta system var riktigt grym och en av få högtalare – sannolikt – som kan få en stor orkester att verkligen låta som en. Man tappar nästan andan, vilket är häftigt. Nästan lite svårt att lyssna till en normalstor anläggning efter att ha hört dessa.
Makalöst kul att få uppleva dessa, fabriken och värdskapets gästfrihet. I portföljen finns numera också långt fler och mindre högtalare. Vem vet – vi kanske får se dem i Sverige vid tillfälle.

DSCF1396

INTRESSANT

Som sagt finns det extremt mycket som presenteras under mässadagarna. Här är några exempel ur ett hav av produkter och ivriga leverantörer.

Vivid Audio visade nya Moya M1, en gigantisk högtalare som direkt fick deras representanter att lyfta komplikationerna med att frakta dem samt kostnaderna för det när jag bad dem komma till Stockholm. Förståeligt eftersom de verkligen är stora, men också riktigt bra. Vivids DNA var tydligt där. Detta rum, lite för litet i sammanhangen var ett av de allra mest besökta på hela mässan – och på goda grunder. De låter riktigt bra. Som syns på bilden rings det direkt hem med frågan om högtalarna skulle kunna få plats bredvid soffan….

Alsyvox är utan tvekan en av de allra bästa högtalarna på planeten. Det är extrem teknik, till ett högt pris och prestanda är absolut världsklass. I år spelade de bättre, dock som förra året med haussade Pilium förstärkare. Bra kraft och kontroll men de erbjuder inte den själ som dessa högtalare kan leveerera med den allra bästa elektroniken. Alsyvox i sig är magiska högtalare.

Aries Cerat kan lätt falla under rubriken extrem-hifi. Kul att nämna hursomhelst då prylarna som visades i sig är på tok för stora och udda för att prova introducera i ett “vanligt” hem. Däremot – framför en uppställning som den de visade på mässan, där man kan bortse från detaljer som hur man skulle få plats med dem hemma är ljudet formidablet, levande och i absolut toppklass. Kul också att de vågar ta ut svängarna även om designen kommer att dela folk i två grupper. Aries Cerat är absolut ett av de mest spännande tillverkarna idag.

Amphion som ställde ut i en av de störra hallarna tar vi med som uttryck för solid och vettig hifi. Det är tryggt, bra och låter utmärkt. Priserna är riktigt bra vs prestande och de är nästintill lokalproducerade. Ett sundhetstecken och som alltid en stark rekommendation!

Lorenzo fångade min uppmärksamhet också förra året. Denna gång också med egna rörsteg, Nagra och suveräna (svenska) SAT skivspelaren. Detta var också ett av de allra bästa rummen i musikalisk mening. Produkterna är dock kostsamma och gjort för en marknad där prislappen är underordnat. Kul med detta är att det är sällsynt välbyggt och genomfört. Toppklass får kosta!

Kronos heter skivspelartillverkaren från Canada som tilldelats mer än 35 utmärkelser. Givetvis spelar den fantastiskt bra, är mycket iögonfallande och ger alla killar som byggde Mecano som barn – gåshud. Här är den i Göbels rum.

Fyne Audio är ett av företagen som passar epitetet “vettig hifi”. Här finns produkter i alla prisklasser. De har rönt stor – både uppmärksamhet och framgång på den internationella scenen. Från dem kommer flera intressanta produkter, där en är en nyutvcklat omnipolär  superdiskant som givetvis kan användas till alla högtalare. Denna har redan hunnit bli extremt populär och eftersökt bland audiofiler.

Magico tar jag med givetvis för att det är bra produkter, men framför allt för att rummet är rätt så coolt med vågat färgval och genomgående användning av Matts Svanås diffusionspaneler som garanterat till stor del bidrar till välljudet.

McIntosh och Sonus Faber ställde ut på flera ytor med en mängd spännande produkter och mycket fina kombinationer. Snygga rum och en tilltalande presentation. Professionellt och välljudande produkter i toppklass. Dessa är alltid en bra och klok match.

Marten hade med en ny högtalare, Coltrane Quintet som lät väldigt fint. Tror att de även använde den hos Engström. Valet av Halcros förstärkare förvånar eftersom bekantskaper med dem 20 år tillbaka i tiden var sådär. Å andra sidan har de garanterat genomgått många inkarnationer under tiden och är något helt annat idag. DS Audio förgyllde alla rummets vinylupplevelser.

 

DSCF1375

SUMMERING

Spännnade upptäckter, mycket som inte hanns att få med här får vi återkomma till under året. Mässan i 2024-års versionen gillade jag. Mest för att de flesta verkade ha lugnat ner sig ett snäpp eller två. Kanske kommit underfund med att marknaden inte bara är Kina men även där så många verkar – i Europa, där vi behöver anpassa oss till den verklighet vi lever i, göra produkter som passar, använda ny, smart teknologi, göra vettiga produkter som kan glädja fler människor genom musiken.

Givetvis finns det kostsamma objekt och lösningar och det är ok att de också finns, men den tidigaare trenden där alla enbart skulle vara dyrast är milt utryckt fånig. Allt som allt några trevliga och intressanta dagar i en av de trevligaste städer jag känner. Rekommenderar verkligen alla intresserade att åka dit – både för staden och hifimässan.

En sak som av någon märklig anledning var symptomatisk för mässan i år – eller så var det bara jag – var att musiken som generellt spelades upp var riktig tråkig. Halvdåliga jazzproggiga låtar – som dessutom mer eller mindre körde på repeat – utan guidning eller specifikt engagemang från utställarna. Det blir mycket snabbt extremt lite engagerande. På den punkten hoppas jag på förbättring inför nästa års mässa.

More From This Category

SAMMANFATTNING | MUNCHEN

SAMMANFATTNING | MUNCHEN

Italienska företaget Ixoost speglar redan innan man kommit in i mässhallarna tydligt att innovationslustan gått på högvarv de senaste par åren under covids tyngdtäcke. Känslan är att "alla" är tillbaka, stort och smått som vi skall återkomma till och glädjande syns...

read more
SAMMANFATTNING | MUNCHEN

SAMMANFATTNING | MUNCHEN

Italienska företaget Ixoost speglar redan innan man kommit in i mässhallarna tydligt att innovationslustan gått på högvarv de senaste par åren under covids tyngdtäcke. Känslan är att "alla" är tillbaka, stort och smått som vi skall återkomma till och glädjande syns...

read more
SAMMANFATTNING | MUNCHEN

SAMMANFATTNING | MUNCHEN

Italienska företaget Ixoost speglar redan innan man kommit in i mässhallarna tydligt att innovationslustan gått på högvarv de senaste par åren under covids tyngdtäcke. Känslan är att "alla" är tillbaka, stort och smått som vi skall återkomma till och glädjande syns...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.