________AUDIO CONCEPTOFFICIELL WEBSIDA
06 Jul 2017

JMC – gitarrfabrikant med enastående toneboard-högtalare

För ett par dagar sedan hade vi besök av JMC Lutherie

– där lutherie betyder “tillverkare av stränginstrument (en luta). JMC är schweiziska fabriken som förutom att göra berömda gitarrer även gör en utomordentlig intressant produkt – The Soundboard – en “högtalare” gjort av “tonewood”. 

Och då frågar man sig givetvis  – vad är tonewood? Företaget ligger i en del av Schweiz som med få invånare pga av det mycket stränga klimatet ändå är kända för att göra större delen av de allra mest avancerade klockorna i världen. I skogarna finns träd som är 3-400 år gamla – säkert många även äldre. Med några hundra års erfarenhet och kunskap har traditionen kring träets speciell klangkaraktär levt vidare – fram till idag. JMC är ett av företagen som tagit tillvara traditionen och gör musikaliska mästerverk med den.

Detta är i övrigt samma skogar som t.ex Stradivari hämtade material till sina berömda violiner.

Av de träd som JMC väljer ut, via personer som “känner” skogen – duger ca ett på tiotusen – till den process de måste genom för att bli perfekta för ändamålet – instrumentet. Hänsyn tas till allt vid t.ex fällning av träet – även månens placering på himlen och i vilken fas den är  – helt enkelt för att träet under olika månfaser drar olika mycket vatten.

När trädet tagits ner, kapas den på ett mycket speciellt sätt i kuber, torkar i tio år och sedan skärs det i 2mm skivor som är utgångsläget för The Soundboard. Sedan påbörjas processen med att utforma det till ett instrument – med häpnadsväckande klang.

I slutändan är produkten är välvd träyta på 1x1m, på mitten ca 10cm djup. Inuti 8 stycken “element” (inga högtalare), 4 för varje kanal som får The Soundboard att vibrera med olika frekvenser fördelat över dess yta. I mitten bas osv.

Den skall hängas på vägg, man kopplar till en förstärkare och spelar en cd, vinyl etc – som vanligt.

Resultatet är förbluffande. För det första är det snyggt. Sedan låter det exakt som ett instrument gör. Detta träs speciella klangkaraktär ger en naturlighet som är omedelbart berörande och naturligt lugnande. Det är som om musikens innersta väsen hörs, det som kompositören eller musikern vill att vi skall erfara.

Konceptet är långt från en traditionell uppställning med två högtalarlådor etc – och samtidigt en omedelbar väg till en musikalisk upplevelse som berör på djupet. Det som är musikens verkliga förmåga.

Och behöver vi säga det…. kvaliteten är som annat som kommer från Schweiz, och kanske denna region specifikt – helt makalös. Här lämnas inget åt slumpen.

The Soundboard finns i butiken. Välkommen in!

 

Högtalare • Inspiration Leave a comment

Leave a Reply